Διακήρυξη της ΚΠΚ – 107 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση

Η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση υπήρξε το μεγαλύτερο κοσμοϊστορικό γεγονός στον 20ό αιώνα, που άνοιξε το δρόμο για το πέρασμα της κοινωνικής εξέλιξης στην ανώτερη βαθμίδα της, το σοσιαλισμό, με προοπτική την αταξική κομμουνιστική κοινωνία.

Στις 7 Νοέμβρη 1917 (25 Οκτώβρη με το παλιό ημερολόγιο) το σύνθημα «Όλη η Εξουσία στα Σοβιέτ» έγινε πράξη. Μια επανάσταση των εργατών και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, με πρωτοπόρους τους προλετάριους και σύμμαχο τους τη φτωχή αγροτιά. Με οδηγό το επαναστατικό κόμμα των Μπολσεβίκων, με επικεφαλής τον Λένιν, που δεν υπέκυψαν στους αρνητικούς συσχετισμούς, ούτε στοιχήθηκαν πίσω από τους αστικούς θεσμούς της Προσωρινής Κυβέρνησης για χάρη μιας κάλπικης «εθνικής ενότητας». Αλλά δούλεψαν ακούραστα μέσα στις μάζες για να «γενούνε τα σκοτάδια λάμψη».

Ήταν η πρώτη επανάσταση στην παγκόσμια ιστορία που ανέτρεψε τον καπιταλισμό και είχε σοσιαλιστικό προσανατολισμό, για την εγκαθίδρυση της εργατικής εξουσίας και μια εντελώς διαφορετική κοινωνία, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Η Οκτωβριανή Επανάσταση έφερε στο προσκήνιο μια ανώτερη οργάνωση της κοινωνίας, που διέφερε ριζικά απ’ όλα τα συστήματα που προηγήθηκαν ιστορικά και τα οποία είχαν ως κοινό χαρακτηριστικό την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Τα επιτεύγματα της Επανάστασης και του νεοσύστατου σοσιαλιστικού κράτους ήταν άμεσα και τεράστια. Απαλλοτριώθηκαν οι καπιταλιστές και οι γαιοκτήμονες και κρατικοποιήθηκαν τα βασικά μέσα παραγωγής. Γκρεμίστηκε ο αστικός κρατικός μηχανισμός στο στρατό, στο δικαστικό σύστημα, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό. Γίνεται πράξη η αυτοδιάθεση εθνών και εθνοτήτων που ασφυκτιούσαν στη φυλακή της τσαρικής Ρωσίας.

Στην ΕΣΣΔ κανένας δεν μπορούσε να έχει κάποιον άλλο άνθρωπο «στη δούλεψή του». Η κατάργηση της μίσθωσης ξένης εργατικής δύναμης αποτελεί το πιο σημαντικό κοινωνικό αποτέλεσμα της Οκτωβριανής Επανάστασης, τη μήτρα όλων των επιμέρους κατακτήσεων για τη ζωή των εργαζόμενων.

Καταργήθηκε σταδιακά η ανεργία ως κοινωνικό φαινόμενο, αφού όλοι οι άνθρωποι είχαν δικαίωμα στην εργασία. Έγιναν μεγάλα βήματα και τομές για την κατάργηση της κάθε μορφής διάκρισης εις βάρος των γυναικών και την εξασφάλιση της ισότητας σε όλους τους τομείς. Η Παιδεία έγινε δωρεάν σε όλες τις βαθμίδες, το ίδιο και η Υγεία που αναπτύχθηκε σαν επιστήμη ώστε να είναι πραγματικά ποιοτική για όλο τον λαό. Επίσης η πρόσβαση στον αθλητισμό και τον πολιτισμό ήταν πλέον καθολική.

Κάτι πολύ σημαντικό ήταν η δημιουργία θεσμών που εξασφάλιζαν στον εργαζόμενο λαό τη δυνατότητα ουσιαστικής συμμετοχής σε όλες τις κοινωνικές πτυχές. Αυτές οι κατακτήσεις συνέβαλαν στο να κερδίσουν περισσότερα δικαιώματα και οι εργαζόμενοι στις καπιταλιστικές χώρες.

Όλες αυτές οι κατακτήσεις έχουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν λάβουμε υπόψη ότι έγιναν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Με σοβαρές καθυστερήσεις σε σχέση με τη Δύση και με μισο-φεουδαρχικά κατάλοιπα στην απολυταρχική Ρωσία, με εξωτερικές επεμβάσεις των καπιταλιστικών κρατών (όπως η εισβολή στην Ουκρανία 14 χωρών το 1919 για την κατάπνιξη της επανάστασης) με την τεράστια καταστροφή που έφερε ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και μέσα στις καταστροφικές συνθήκες του εμφυλίου. Η ΕΣΣΔ αντιμετώπισε στη συνέχεια με επιτυχία τη Ναζιστική πολεμική μηχανή και τις καταστροφές του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σε αντίθεση με καπιταλιστικές δυνάμεις, όπως οι HΠA, που δε γνώρισαν πόλεμο στο έδαφός τους.

H τεράστια οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη που επιτεύχθηκε, σε αυτές τις συνθήκες, είναι απόδειξη της ανωτερότητας των κομμουνιστικών σχέσεων παραγωγής, ακόμα και στην αρχική βαθμίδα ανάπτυξής τους. Αποδείχτηκε στην πράξη η θέση του Λένιν ότι οι σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής μπορούν να απελευθερώσουν και να δώσουν ώθηση στην περαιτέρω ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων. Αποδείχτηκε ότι η όποια σχετική προ-σοσιαλιστική καθυστέρηση στις παραγωγικές δυνάμεις μπορεί να ξεπεραστεί με επαναστατικό τρόπο.

Παρά την επικράτηση της αντεπανάστασης και την ανατροπή του σοσιαλισμού, ως αποτέλεσμα της οπορτουνιστικής μετάλλαξης του KK και της αντίστοιχης πολιτικής κατεύθυνσης της σοβιετικής εξουσίας, ο σοσιαλισμός του 20ου αιώνα, ακόμα και με τα λάθη, τις αδυναμίες και τις στρεβλώσεις, απέδειξε την ανωτερότητα του από τον καπιταλισμό.

Σήμερα μέσα στις συνθήκες της άγριας καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και βαρβαρότητας, ο Σοσιαλισμός παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος, όσο ποτέ άλλοτε. Η Οκτωβριανή Επανάσταση αποτελεί φάρο έμπνευσης και καθοδήγησης για το μέλλον, φωτίζει το δρόμο της εργατικής τάξης και των λαών για την νέα έφοδο στον ουρανό.

Οι κομμουνιστές της Κύπρου συνεχίζουμε να αντλούμε διδάγματα από την Επανάσταση και τα επιτεύγματα της, πορευόμαστε με γνώμονα ότι σαν ιστορικό γεγονός, ανέδειξε τον αναντικατάστατο ρόλο της πολιτικής επαναστατικής πρωτοπορίας, του Κομμουνιστικού Κόμματος, ως καθοδηγητή στην πάλη για την οριστική ανατροπή του καπιταλισμού και την επικράτηση του Σοσιαλισμού. Αυτή η πάλη αποτελεί και τη μέγιστη απόδοση τιμής στην Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.