Η ομιλία του Εκτελεστικού Γραμματέα της ΚΠΚ Χρίστου Κουρτελλάρη στην ιδρυτική συνέλευση

Συντρόφισσες Σύντροφοι,

Μαζευτήκαμε εδώ – σε αυτή τη θέλουμε να πιστεύουμε ιστορική συνάντηση – επειδή ζούμε με τιμή, κομμουνιστική τιμή. Δεν μας έφερε εδώ η τύχη ή η ανυπαρξία κάποιου ενδιαφέροντος, δεν μας έφερε εδώ μια πρόσκαιρη αγανάκτηση για το σύστημα που σκοτώνει ψυχές, ζωές και συνειδήσεις, δεν μας ένωσε μια οργή για όλους αυτούς που λυμαίνονται την ιστορία ενός ιστορικού εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Εδώ μας έφερε η αγάπη για την τάξη μας, η ανάγκη για την ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Μια χούφτα πρωτοπόροι κομμουνιστές εδώ και δυο χρόνια πήραν αυτή τη πρωτοβουλία, για την ίδρυση ενός πραγματικά κομμουνιστικού Σωματείου, που θα αγκαλιάζει και θα συστρατεύει όσους έχουν τα ίδια οράματα με εμάς.

Θα οργανώνει και θα δρα για την ανασυγκρότηση και την ισχυροποίηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος της Κύπρου. Θα αντιπαλεύει το αστικό κράτος, θα αμφισβητεί και θα συγκρούεται με το σύστημα, θα έρχεται σε ρήξη με τις κυρίαρχες πολιτικές της αστικής τάξης και όλων των κομματικών συστημικών της εταίρων. Θα λέει τα σύκα – σύκα και τη σκάφη – σκάφη, θα συγκρούεται ολομέτωπα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα παλεύει για τον απεγκλωβισμό της χώρας μας από αυτή. Θα αγωνίζεται ασταμάτητα για την ενίσχυση του προλεταριακού διεθνισμού και θα αντιπαλεύει ανειρήνευτα τον ιμπεριαλισμό!

Θα αγωνίζεται για μια Κύπρο ελεύθερη, κυρίαρχη, αδιαίρετη και επανενωμένη. Όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι θα ζουν μαζί αρμονικά, θα εργάζονται μαζί και θα παλεύουν μαζί για τον κόσμο της ειρήνης και του Σοσιαλισμού!

Για αυτό μαζευτήκαμε εδώ σήμερα για να γίνουμε κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου, κομμάτι της ιστορίας όμως για την πραγματική πρόοδο και προκοπή. Με χαρά και ενθουσιασμό μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για να φέρουμε ξανά το χαμόγελο στην εργατική τάξη, ιδρύοντας την Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου. Το δικό μας Σωματείο, εμάς των κομμουνιστών! Εμάς που σε πείσμα των καιρών και των οπορτουνιστών, δεν αλλάζουμε με κανένα τρόπο τον λόγο μας, γιατί είναι λόγος της αλήθειας, είναι ο λόγος που παραπέμπει στα προβλήματα, είναι ο λόγος που παραπέμπει στον αγώνα και στα οράματα.