«Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου» – Ένα ώριμο τέκνο της ανάγκης

«Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου, για την ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος». Eτσι απλά, ξαφνικά για τους πολλούς έκανε την εμφάνισή της η νέα Πρωτοβουλία που αυτοπροσδιορίζεται όχι ως κόμμα αλλά ως σωματείο – με πολιτικό χαρακτήρα – με στόχο όπως ανακοίνωσε στις 2 Δεκεμβερίου, « να καλύψει το πολιτικό κενό που υπάρχει για χρόνια στην κυπριακή κοινωνία, και να αποτελέσει δύναμη συσπείρωσης για τους αγώνες της εργατικής τάξης και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων».

Το σωματείο «φιλοδοξεί να καλύψει το πολιτικό κενό που υπάρχει για χρόνια στην κυπριακή κοινωνία και να αποτελέσει δύναμη συσπείρωσης για τους αγώνες της εργατικής τάξης και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων (…) Παρουσιάζεται έτοιμο να δώσει τη δύσκολη μάχη απέναντι σε κάθε συστημική δύναμη και τους υφιστάμενους αρνητικούς συσχετισμούς». Η ιδρυτική συνέλευση ανέδειξε 9μελές διοικητικό συμβούλιο, αποτελούμενο από τους: Χρίστο Κουρτελλάρη, εκτελεστικό γραμματέα, Λέανδρο Σαββίδη, οργανωτικό γραμματέα, Μάριο Ιωάννου, γενικό γραμματέα, Αντρη Λουκά, ταμία, και μέλη τους Αλέξη Αντωνίου, Χρυσάνθη Επιφανίου, Νικόλα Νικόλα, Γιάννη Σωκράτους και Μαρία Σωκράτους.

Στην ιδρυτική συνέλευση, ο Χρίστος Κουρτελλάρης, εγγονός του παλιού βουλευτή του ΑΚΕΛ και για πολλά χρόνια γενικού γραμματέα της ΕΚΑ Χρίστου Κουρτελλάρη, ανέφερε: «Δεν μας έφερε εδώ μια πρόσκαιρη αγανάκτηση για το σύστημα που σκοτώνει ψυχές, ζωές και συνειδήσεις, δεν μας ένωσε μια οργή για όλους αυτούς που λυμαίνονται την ιστορία ενός ιστορικού εργατικού και λαϊκού κινήματος, αλλά η αγάπη για την τάξη μας και η ανάγκη για την ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος».

Παραγωγή ταξικών ιδεών

Ο Χρ. Κουρτελλάρης επεσήμανε στο «Φ» πως προέκυψε η Πρωτοβουλία, τι ανάγκες έρχεται να καλύψει όπως και τις στοχεύσεις της: «Δεν ήμαστε σπορά της τύχης, όπως έγραφε ο Κώστας Βάρναλης, δεν κατεβήκαμε από τα νέφη! Το Σωματείο Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου (ΚΠΚ) δεν εμφανίστηκε από το πουθενά, δεν είναι ένα ευκαιριακό, τυχοδιωκτικό σχήμα, που ήρθε λίγο πριν τις ευρωεκλογές και τις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης. Το Σωματείο μας είναι τέκνο της ανάγκης και ώριμο τέκνο της οργής, που δημιουργήθηκε όχι για να αποκομίσει εκλογικό πρόσκαιρο όφελος στις επερχόμενες εκλογές, από το τεράστιο κενό, που αναμφίβολα υπάρχει στην ταξική πάλη και την κομμουνιστική αριστερά.

Το Σωματείο σέβεται τις εκλογικές διαδικασίες αυτού του τόπου, ταυτόχρονα όμως λέμε ότι, για εμάς προτεραιότητα σε αυτό το στάδιο είναι η παραγωγή ταξικών θέσεων και προτάσεων που θα συνοδεύουν και θα καθοδηγούν τις δράσεις και την πάλη μας για τα δικαιώματα και τα δίκαια των εργαζομένων. Προτεραιότητα μας τώρα είναι η ενίσχυση της επαφής με την εργατική τάξη, αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας ήμαστε και εμείς, όλοι όσοι απαρτίζουμε αυτή την πρωτοβουλία. Ο στόχος αυτή τη στιγμή είναι η ανάπτυξη και το δυνάμωμα των λαϊκών εργατικών αγώνων και η συγκέντρωση δυνάμεων για μεγαλύτερες πολιτικές αναμετρήσεις στο μέλλον.

Είναι σημαντικό λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε ποιοι ήμαστε και σε τι στοχεύουμε. Δεν προχωρήσαμε στην ίδρυση αυτού του πολιτικού σχήματος από ανυπαρξία κάποιου ενδιαφέροντος, δεν μας ένωσε μια πρόσκαιρη αγανάκτηση για το σύστημα που σκοτώνει ψυχές, ζωές και συνειδήσεις, δεν μας ένωσε μια οργή για αυτούς που λυμαίνονται την ιστορία ενός ιστορικού εργατικού και λαϊκού κινήματος. Την ίδρυση του Σωματείου ΚΠΚ την έφερε η αγάπη για την τάξη μας, η ανάγκη για ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Θα αντιπαλεύει με το καπιταλιστικό σύστημα

Μια χούφτα πρωτοπόροι κομμουνιστές ανέλαβαν αυτή τη πρωτοβουλία, για την ίδρυση ενός πραγματικά ταξικού Σωματείου, που θα αγκαλιάζει και θα συστρατεύει όσους έχουν τα ίδια οράματα με εμάς. Θα οργανώνει και θα δρα για την ανασυγκρότηση και την ισχυροποίηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος της Κύπρου. Θα αντιπαλεύει, θα αμφισβητεί και θα συγκρούεται με το καπιταλιστικό σύστημα. Θα έρχεται σε ρήξη με τις κυρίαρχες πολιτικές της αστικής τάξης και όλων των κομματικών συστημικών της εταίρων, που εδώ και 20 χρόνια και ασχέτως κυβερνητικής απόχρωσης, ακολουθώντας πιστά και τις επιταγές των Βρυξελλών, εκτόξευσαν την ανεργία σε πρωτόγνωρα ποσοστά, έστρωσαν το έδαφος και ανέπτυξαν τη μερική και ανασφάλιστη εργασία, καταχρέωσαν τα λαϊκά νοικοκυριά, οδήγησαν τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού στην ανασφάλεια, την αβεβαιότητα, τη φτώχια. Θα στεκόμαστε ανεξαίρετα, ενάντια σε αυτούς που με τις πολιτικές τους κατέστησαν το δικαίωμα στη στέγη μια επισφαλή πολυτέλεια, διέλυσαν και υφάρπαξαν κατοχυρωμένα εργατικά δικαιώματα όπως η ΑΤΑ, επιτέθηκαν στις συντάξεις, διέλυσαν και ξεπούλησαν τον Συνεργατισμό. Θα στεκόμαστε απέναντι από λογικές «εργατικής ειρήνης», που διασφαλίζουν την απρόσκοπτη κυριαρχία του κεφαλαίου, μέσω της παροχής στους φτωχούς εργαζόμενους του ότι περισσέψει από το τραπέζι της μεγαλοεργοδοσίας.

Το Σωματείο μας θα λέει τα σύκα – σύκα και τη σκάφη – σκάφη, θα συγκρούεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα παλεύει για τον απεγκλωβισμό της χώρας μας από αυτό τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό, που ξεδιάντροπα στο Κυπριακό χαϊδεύει τον επεκτατισμό της Τουρκίας και μας αφήνει προκλητικά έρμαιο στις ορέξεις της. Θα αντιπαλεύουμε την ΕΕ, που παρόλη την ακριβή προπαγάνδα εξωραϊσμού της, δεν μπορεί να κρυφτεί το γεγονός ότι ενίσχυσε τη φτώχεια, ενέτεινε τις ταξικές ανισότητες και ακρωτηρίασε το όποιο Κράτος πρόνοιας με την επιβολή στραγγαλιστικών νόμων από τα έξω και το κλείσιμο μιας σειράς κοινωφελών δημόσιων και ημιδημόσιων οργανισμών. Στεκόμαστε ενάντια στην παρουσία μας σε αυτή τη λυκοσυμμαχία που ισοπέδωσε σωρεία παραγωγικές βιοτεχνίες, κατάστρεψε την άλλοτε ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας, δηλαδή την οικογενειακή αγροτική οικονομία, που μετέτρεψε τους εργαζόμενους σε αναλώσιμα «παιχνίδια» που δουλεύουν μέχρι να σπάσουν και να αποσυρθούν.

Η ΚΠΚ αναλύει και κατανοεί το σύγχρονο κόσμο με τα πλούσια εργαλεία της μαρξιστικής-λενινιστικής επιστημονικής θεωρίας, που εξηγεί τη σύγχρονη πραγματικότητα, την εκμετάλλευση, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις ανισότητες στη βάση των αντιθέσεων του καπιταλισμού, της μεγιστοποίησης του κέρδους και της συσσώρευσης του πλούτου στους λίγους, εις βάρος της πλειοψηφίας που τον παράγει. Θα ενεργούμε πάντοτε με βάση τα πιο πάνω και θα συνδράμουμε ποικιλόμορφα τους αγώνες για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, για κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την κοινωνική πρόοδο του λαού μας. Θα πρωτοστατούμε με πρωτοβουλίες για ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα και της διεθνιστικής αλληλεγγύης. Θα προβάλλουμε τη διαλεκτική σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον και θα συνδράμουμε τον αγώνα για την πραγματική προστασία του, όπως και τον αγώνα για παιδεία και υγεία, για πολιτισμό και αθλητισμό που θα ανταποκρίνονται στις λαϊκές ανάγκες της εποχής μας και τη λαϊκή ευημερία.

Πρόβλημα εισβολής και κατοχής το Κυπριακό

Όσο αφορά το κυπριακό πρόβλημα, δηλώνουμε ευθαρσώς ότι βρίσκεται στη προμετωπίδα των στόχων πάλης και αγώνα. Το Κυπριακό είναι ξεκάθαρα ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία, ξένων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, οι οποίες εργαλειοποίησαν τον εθνικισμό-σωβινισμό, και μέσα από το προδοτικό χουντοφασιστικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, επήλθε η βίαιη διαίρεση της χώρας και του λαού μας. Άρα τα θεμέλια επίλυσης του Κυπριακού πρέπει να περιλαμβάνουν την καθιέρωση αρχών και θεσμών, που συγκρούονται με κάθε μορφή διακρίσεων και ιδιαίτερα του εθνοτικού διαχωρισμού. Στην αναγκαία και επιτακτική λύση θα πρέπει να τίθεται ως προαπαιτούμενο ο λαός, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι, να είναι ο κυρίαρχος αφέντης, σε μια ανεξάρτητη, ακέραιη, ελεύθερη από εγγυητές, ξένα στρατεύματα και διαχωρισμούς, επανενωμένη πατρίδα. Στόχος μας είναι η κοινή αντικατοχική πάλη Ε/Κ και Τ/Κ, με μπροστάρη την εργατική τάξη, για μια πραγματική λύση του Κυπριακού, που θα είναι προς όφελος του λαού μας και όχι ένα κλείσιμο του προς όφελος των ιμπεριαλιστών και των τυχοδιωκτικών συμφερόντων των αστικών τάξεων της Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας.

Σε πείσμα των καιρών λοιπόν, αλλά και των αρνητικών συσχετισμών, μπροστά στο δίλημμα Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα, στεκόμαστε απέναντι από τη βαρβαρότητα! Δεν αλλάζουμε τον λόγο μας, γιατί είναι λόγος της αλήθειας, είναι ο λόγος που παραπέμπει στα προβλήματα, είναι ο λόγος που παραπέμπει στον αγώνα και στα οράματα! Με τη γροθιά σφιγμένη και υψωμένη ψηλά, βλέπουμε το μέλλον με χαμόγελο! Υποσχόμαστε να δώσουμε τον μεγάλο και δύσκολο αγώνα, για να βάλουμε τον άνθρωπο στη θέση που του αξίζει, πάνω από τα κέρδη των λίγων!»