Νεκρά παιδιά και ξεριζωμός, αυτός είναι ο Ιμπεριαλισμός

Νεκρά παιδιά και ξεριζωμός, αυτός είναι ο Ιμπεριαλισμός

Για ακόμα μια φορά γινόμαστε μάρτυρες των τραγικών αποτελεσμάτων των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, με τραγικά θύματα αυτή τη φορά παιδιά αλλά και όλους τους υπόλοιπους ενήλικες επιβάτες εξασθενημένους από αφυδάτωση. Ήδη το ένα από τα 5 παιδιά που περιμαζεύτηκαν ανοικτά του Κάβο Γκρέκο εξέπνευσε σήμερα το πρωί και άλλα τέσσερα χαροπαλεύουν σε νοσοκομειακές μονάδες του τόπου μας.

Αυτό εγείρει σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά το πότε και πως διαχειρίζονται τις πληροφορίες οι αρμόδιες υπηρεσίες και το πλαίσιο μέσα από το οποίο επεξεργάζονται τις πληροφορίες για κατατρεγμένους και ρακένδυτους ανθρώπους στα ανοικτά της Κύπρου. Πως είναι δυνατόν οι αρχές να μην έχουν εντοπίσει το συγκεκριμένο πλοιάριο την στιγμή που έχουν όλα τα μέσα για να το κάνουν, ενώ είχαν μάλιστα συγκεκριμένες πληροφορίες εδώ και μέρες για την ύπαρξη του; Εάν δεν εντοπιζόταν από εμπορικό πλοίο, θα κινητοποιούνταν ή θα ανακοίνωναν άραγε οι αρχές το συμβάν;

Η αναγωγή των προσφύγων και κατατρεγμένων σε κόστος, η ασφαλειοποίηση και σύνδεση του μεταναστευτικού-προσφυγικού με ζητήματα ασφάλειας εκ μέρους της ΚΔ έχει δημιουργήσει επικίνδυνες συνθήκες για όσους ανθρώπους θέλουν να ξεφύγουν από τον ρημαγμένο από τους Ιμπεριαλιστικούς πολέμους τόπο τους. Αυτό έχει συμβάλει έτσι ώστε μια μεγάλη μερίδα της κυπριακής κοινωνίας να παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν σαν ‘κανονικότητα’, κάποιες φορές ακόμη και να επικροτεί κανιβαλιστικά στα ΜΚΔ.

Αυτό εξυπηρετούν και οι συχνές αναφορές σε δημογραφική αλλοίωση και κόστος εκ μέρους των αρμόδιων υπουργών. Άλλωστε με την πρακτική των push backs θέτουν άμεσα σε κίνδυνο την ζωή όποιου ανθρώπου βρίσκεται στη θάλασσα. Στη συνέχεια, τα ΜΜΕ παίρνουν την σκυτάλη και μεταδίδουν με το ίδιο πλαίσιο και λογική τόσο συχνές ειδήσεις για πρόσφυγες και μετανάστες που άλλοτε καταφέρνουν να φτάσουν ζωντανοί και άλλοτε περιμαζεύονται μισο- ζωντανοί ή νεκροί από τις ακτές μας.

Για εμάς δεν θα γίνουν ποτέ “κανονικότητα” οι ειδήσεις αυτές, προπαντός όταν αφορά παιδιά. Για εμάς οι άνθρωποι δεν είναι απλώς αριθμοί στον αιματηρό κατάλογο που προκαλεί η εγκληματική πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η πολιτική των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας και πάλης ενάντια στη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού αλλά και της λογικής κοινωνικού αυτοματισμού που επιχειρεί να δημιουργήσει η Κυπριακή κυβέρνηση μέσα στο λαό μας. Εναντίον ενός συστήματος που ενώ καταδυναστεύει τις ζωές των ανθρώπων και σκορπά φτώχεια, κρίσεις, πολέμους και προσφυγιά, προσπαθεί να στρέψει το βλέμμα αλλού, πότε στο κόστος και πότε στη φιλανθρωπία.

Παλεύουμε για να σταματήσουν οι άνθρωποι να λογαριάζονται είτε ως προσωρινά φθηνά εργατικά χέρια είτε ως κόστος και απειλή ασφάλειας. Είναι δεδομένο ότι όσο υπάρχουν ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, φτώχεια και κρίσεις, κάποιοι άνθρωποι θα αναζητούν εξόδους διαφυγής. Η ΚΔ έχει την ευθύνη δημιουργίας ασφαλών διαδρόμων, περισυλλογής και περίθαλψης ανθρώπων που βρίσκονται στη θάλασσα, όπως έχει και την ευθύνη για προστασία και λήψη μέτρων για την ομαλή διαβίωση αυτών των ανθρώπων για όσο διαμένουν στην ΚΔ.

Παλεύουμε ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για να σταματήσει η Κύπρος να είναι ορμητήριο των πολεμικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ που μακελεύουν λαούς, που είναι σε τελική ανάλυση η ρίζα του προβλήματος που δημιουργεί την προσφυγιά.

Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου

25/01/2024