Αλληλεγγύη στους αγώνες για δημόσια και δωρεάν παιδεία

Σαν ανέκδοτο ακούγεται ότι η χώρα μας χρησιμοποιείται προπαγανδιστικά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σαν παράδειγμα, για να περάσει ανώδυνα το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών – μη κρατικών ΑΕΙ.

Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με παλαιότερες, επιταχύνει τη διαδικασία περαιτέρω εμπορευματοποίησης της παιδείας, και ειδικότερα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως άλλωστε έχει γίνει και στην Κύπρο.

Στην Κύπρο, η δυνατότητα για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στηρίχθηκε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, από όλα τα αστικά κόμματα και νομοθετήθηκε το 2005. Το 2007 δόθηκαν οι πρώτες άδειες λειτουργίας. Αυτές πάτησαν πάνω στα υφιστάμενα τριτοβάθμια ιδιωτικά ιδρύματα, που μέχρι το 2005 δρούσαν με την μορφή των κολλεγίων.

Πίσω από την κυβερνητική προπαγάνδα και τους διθύραμβους των ελληνικών ΜΜΕ, η Κυπριακή πραγματικότητα μόνο θετική δεν είναι για τους φοιτητές των εργατικών και λαϊκών οικογενειών. Τα δυσθεώρητα δίδακτρα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, το φαινόμενο των φοιτητικών δανείων και της φοιτητικής εργασίας αποτελούν πλέον καθημερινότητα.

Αυτή η εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης αγγίζει και τα κρατικά πανεπιστήμια όπου η ελλιπής κρατική χρηματοδότηση και η αυτονομία στην εξεύρεση πόρων έχουν σαν αποτέλεσμα να προσφέρονται ξενόγλωσσα πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά έναντι διδάκτρων.

Ταυτόχρονα, είτε σε κρατικά είτε σε ιδιωτικά, η φοιτητική μέριμνα είναι ανύπαρκτη και είναι ατομική ευθύνη των φοιτητών και των οικογενειών τους. Όλα αυτά, πάνε χέρι-χέρι με τη συνεχή ακαδημαϊκή υποβάθμιση των πτυχίων, που απλά αγοράζονται σαν εμπόρευμα. Τα πτυχία πολλών ταχυτήτων που μπορεί ένας φοιτητής-πελάτης να αγοράσει τις πλείστες φορές δεν έχουν επαγγελματικό αντίκρυσμα. Και όλα αυτά, χωρίς καν να θίγουμε τις εργασιακές συνέπειες στο ακαδημαϊκό προσωπικό μέσα στην ζούγκλα της απελευθερωμένης αγοράς πτυχίων και προσόντων.

Ως Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου χαιρετίζουμε τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των Ελλήνων φοιτητών, των μαθητών, της πανεπιστημιακής και εκπαιδευτικής κοινότητας που απορρίπτουν και αντιδρούν κατά του νομοσχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης.