Η ομιλία του Εκτελεστικού Γραμματέα της ΚΠΚ Χρίστου Κουρτελλάρη έξω από την Υπάτη Αρμοστεία

Ένα απέραντο νεκροταφείο έγινε η Γάζα, που αντηχεί μια εκκωφαντική κραυγή πόνου, η οποία απλώνεται στον πλανήτη, μια νεκρική τρομακτική σειρήνα, που σφυροκοπά τα αυτιά της ανθρωπότητας, ερχόμενη από τις ψυχές των δεκάδων χιλιάδων νεκρών – μεταξύ αυτών και χιλιάδων παιδιών – που κείτονται στα ερείπια της ματωμένης πόλης. 

Στην Παλαιστίνη δεν υπάρχει Ειρήνη, δεν είναι ούτε απλά ένας πόλεμος όπως λένε στα πληρωμένα ΜΜΕ, είναι γενοκτονία! Στο τραπέζι του μικρού παιδιού δεν υπάρχει ένα κομμάτι ζεστό ψωμί και ένα ποτήρι γάλα. Δεν υπάρχει καν τραπέζι, δεν υπάρχουν ούτε σπίτια, αφού η δολοφονική πολεμική μηχανή  του Ισραήλ ισοπέδωσε τα πάντα, σπίτια, δρόμους, σχολεία, νοσοκομεία, κορμιά και ψυχές! Και όλα αυτά με τις πλάτες και την έμπρακτη στήριξη των Αγγλοαμερικάνων ιμπεριαλιστών. Για αυτό και εμείς, η Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου, είμαστε σήμερα εδώ, έξω και απέναντι από το κτίριο της αντιπροσωπείας του Αγγλικού Ιμπεριαλισμού στη Κύπρο. Και απέναντι τους θα μας βρίσκουν πάντα, μέχρι να νικηθεί ο ιμπεριαλισμός!

Οι ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις και επιθέσεις εντείνονται. Η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού δεν έχει τελειωμό, ενώ το αιματοκυλίσμα και στην Υεμένη συνεχίζεται. Το νησί μας εμπλέκεται σε αυτή τη δίνη με τις βρετανικές βάσεις να αξιοποιούνται εκ νέου ως ορμητήριο κατά των λαών και άλλη μια αστική κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να είναι συνένοχη και συμμέτοχη στο έγκλημα. Ως Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου δεν θα μπορούσαμε παρά να συνεχίσουμε την πάλη για απεμπλοκή της ημικατεχόμενης πατρίδας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Με αυτή την πυξίδα πορευθήκαμε σήμερα εδώ, έξω από την Υπάτη Αρμοστεία του Ηνωμένου Βασιλείου, για να βροντοφωνάξουμε προς πάσα κατεύθυνση να φύγουν οι βάσεις του θανάτου από τον τόπο μας και όλοι οι ξένοι στρατοί. 

Απαιτούμε να σταματήσει άμεσα η εμπλοκή του νησιού μας στην σφαγή στην Γάζα και στις επεμβάσεις της ΕΕ – ΝΑΤΟ στην περιοχή. 

Επισημαίνουμε με ιδιαίτερη έμφαση, ότι πρώτοι εμείς είχαμε ανακινήσει το ζήτημα της χρήσης των βρετανικών βάσεων τόσο για συνδρομή στα κατοχικά εγκλήματα του Ισραήλ, όσο και για τα αεροπορικά χτυπήματα στην Υεμένη για λογαριασμό του ΝΑΤΟ.  

Οι βρετανικές βάσεις αποτελούν μίασμα για τον τόπο μας. Διαχρονικά υπήρξαν ορμητήριο αιματοκυλίσματος λαών, αλλά και κέντρο παρακολούθησης και κατασκοπείας στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων. 

Και επειδή είναι καιρός να επανέλθει στο προσκήνιο η πάλη ενάντια στις βρετανικές στρατιωτικές βάσεις, εμείς είμαστε σήμερα εδώ και είναι μόνο η αρχή της αγωνιστικής μας δράσης προς τη πιο πάνω κατεύθυνση.

Ως Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με συνέπεια για:

  • Το κλείσιμο όλων των βάσεων του θανάτου και την αποχώρηση όλων των ξένων στρατών. 
  • Την απεμπλοκή της χώρας μας από τη σφαγή στην Παλαιστίνη.  
  • Τον τερματισμό του μακελειού στην Γάζα και την αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
  • Τον τερματισμό της πολύχρονης αιματοβαμμένης επίθεσης ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ-Βρετανίας-Σαουδικής Αραβίας κατά του λαού της Υεμένης, με πρόσχημα αυτή τη φορά τους Χούθι. 
  • Απεγκλωβισμό της χώρας μας από κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό περιλαμβανομένης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. 

Ως ΚΠΚ καταδικάζουμε τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης που παίρνοντας τη σκυτάλη από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού και συνεργάζεται με τους ιμπεριαλιστές θύτες και το Ισραήλ, αντιστρατευόμενη και το δίκαιο αντικατοχικό αγώνα του λαού μας. Είναι αδιανόητο η δική μας ημικατεχόμενη πατρίδα, ο δικός μας λαός, όντας ο ίδιος θύμα εισβολής και κατοχής να παίρνει το μέρος του κατοχικού εισβολέα και όχι το μέρος του θύματος!

Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να καταδικάσουμε και τη διαχρονική προκλητική στάση της Βρετανικής  Ύπατης Αρμοστείας που υποσκάπτει το δίκαιο αγώνα του λαού μας για πραγματική, απελευθέρωση, πραγματική επανένωση και πραγματικά δίκαιη Ειρήνη. Στα χνάρια αυτής της στάσης, κινείται και η σημερινή χυδαία συμπεριφορά του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή. 

Εμείς οι κομμουνιστές στη Κύπρο  παλεύουμε για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας! Παλεύουμε για την ειρήνη απέναντι σε όλους τους ιμπεριαλιστές. Παλεύουμε και ενάντια στο ΝΑΤΟ, το οποίο αφού με τη συνδρομή φασιστών προδοτών, μοίρασε τον τόπο και το λαό μας, αναφέρει την Κύπρο με συντεταγμένες για να μην ενοχληθεί η Άγκυρα. Σε αυτό το ΝΑΤΟ θέλουν οι αστοί να μας εντάξουν. Τις μεθοδεύσεις αυτών των ιμπεριαλιστών για κλείσιμο του Κυπριακού ενάντια στα συμφέροντα του λαού μας, υπηρετούν τα αστικά κόμματα από τα δεξιά μέχρι τη σοσιαλδημοκρατία. 

Θέλουμε τέλος, δράττοντας και την ευκαιρία, να καταγγείλουμε ότι πληθαίνουν και οι πληροφορίες για έμπρακτη συμμετοχή της Κυπριακής Κυβέρνησης – μέσω αποστολής στρατιωτικών στελεχών – στη στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα με την ονομασία Aspides ή στα ελληνικά Ασπίδες.  Καλούμε όλα τα κόμματα, να τοποθετηθούν δημόσια για τη συνεχή στρατιωτική εμπλοκή της χώρας μας στους ευρωενωσιακούς και Νατοϊκούς πολεμικούς σχηματισμούς. 

Η Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου τονίζει ότι, κανένας λαός δεν βασίστηκε στον ιμπεριαλισμό και στους υπηρέτες του και βγήκε κερδισμένος. Τίποτα δεν μπορεί να κερδηθεί από τους λαούς μέσα από συναλλαγές με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Κανένας δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος στην περιοχή μας, που εδώ και χρόνια μετατράπηκε σε αρένα ιμπεριαλιστικών επιθέσεων και ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με θύματα πάντα τους λαούς.

Για αυτό ούτε γη, ούτε αέρα, ούτε και νερό στους φονιάδες των λαών. Να κλείσουνε οι βάσεις, καμία συμμετοχή, στον πόλεμο του ΝΑΤΟ καμία εμπλοκή!