Ανακοίνωση με αφορμή το σκάνδαλο στην Μονή Αββακούμ

Εδώ και μέρες παρακολουθούμε την αποκάλυψη του ενός σκανδάλου μετά το άλλο σε σχέση με την εξαπάτηση πιστών από μοναχούς της Μονής Αββακούμ στο Φτερικούδι, την ανεύρεση στην Μονή τεράστιου χρηματικού ποσού σε μετρητά, τις καταγγελίες για παράνομη κατακράτηση μοναχών στην Μητρόπολη Ταμασού και την εμπλοκή στην όλη υπόθεση του αρχηγού του ΕΛΑΜ, της προσωπικής αστυνομικής του φρουράς και άλλων εν ενεργεία και πρώην αξιωματούχων της αστυνομίας. Και ξαφνικά, έπεσαν όλοι από τα σύννεφα.

Ο διορισμός του αρχηγού του ΕΛΑΜ στην θρονική επιτροπή από τον Μητροπολίτη Ταμασού, που κάποιοι προέκριναν ως δήθεν προοδευτικό υποψήφιο στις πρόσφατες Αρχιεπισκοπικές εκλογές, έριξε τις μάσκες για την δήθεν αντισυστημικότητα. Κάτι που δεν μας εκπλήσσει βέβαια, καθώς είναι γνωστές οι σχέσεις της εκκλησίας με την ακροδεξιά. Ιδιαίτερα της μητρικής οργάνωσης του ΕΛΑΜ, της καταδικασμένης ως εγκληματική οργάνωση Χρυσής Αυγής, με την εκκλησία της Ελλάδας.

Από τη βιομηχανία «θαυμάτων» που στήθηκε στην Μονή Αββακούμ με την οποία υφάρπαξαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από το υστέρημα των πιστών, πιθανόν να προκύπτουν και ποινικά αδικήματα. Συνεπώς δεν αποτελεί απλά εσωτερικό ζήτημα της εκκλησίας όπως προσπάθησε να παρουσιαστεί τις πρώτες μέρες. Βέβαια το συγκεκριμένο περιστατικό τσαρλατανισμού δεν είναι κεραυνός εν αιθρία για την εκκλησία της Κύπρου. Τα φαινόμενα οικονομικής εκμετάλλευσης των πιστών είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Μόλις πρόσφατα είχαμε την άφιξη από την Ιερά Μονή Βατοπεδίου της “Αγίας”Ζώνης με τιμές Αρχηγού Κράτους κατά το προτύπο της άφιξης του “Αγίου” Φωτός. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ.Μάριος Χαρτζίωτης εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την πολιτεία δήλωσε “Η επίσκεψη της Αγίας Ζώνης γίνεται σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι για τον τόπο μας, όταν περνά τεράστιες δυσκολίες. Είμαι σίγουρος ότι η παρουσία της εδώ θα δώσει δύναμη, ενέργεια και ελπίδα προκειμένου να δούμε το συντομότερο την Κύπρο, απελευθερωμένη, ενωμένη όπως την γνωρίζαμε στα παλιά». Ο δε ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτης Εφραίμ ανέφερε ότι “βλέπουμε και είμαστε μάρτυρες των πολλών θαυμάτων που επιτελεί”.Ακολούθησε περιοδεία σε όλη την Κύπρο με τους πιστούς να συρρέουν κατά χιλιάδες. Κανένας δεν μας ενημέρωσε για το ολικό ποσό που εισπράχθηκε ούτε αν φορολογήθηκε καθόλου το ποσό αυτό.

Βασική παράμετρος για αυτή την οπισθοδρόμηση και θρησκοληψία που υπάρχει σε μεγάλο μέρος της Κυπριακής κοινωνίας αποτελεί μεταξύ άλλων η συστηματική επιβολή του Εκκλησιαστικού δόγματος μέσω της παιδείας. Ο τρόπος που διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικών, οι υποχρεωτικοί εκκλησιασμοί και εξομολογήσεις, το προσκύνημα λειψάνων από μικρά παιδιά κτλ κάνουν το έργο των διαφόρων θεομπαικτών πολύ πιο εύκολο.

Η θρησκεία «είναι ο στεναγμός του καταπιεσμένου πλάσματος». Υπό αυτή την έννοια, το λεγόμενο θαύμα του “μυροβλίσματος” του σταυρού της Μονής Αββακούμ παρείχε ένα βάλσαμο για τους πιστούς να συνεχίζουν τον αγώνα της καθημερινότητας χωρίς όμως να λύνει πραγματικά τα προβλήματα τους. Τα διάφορα θρησκευτικά δόγματα ενώ αναγνωρίζουν σε κάποιο βαθμό την καθημερινή καταπίεση των ανθρώπων προσφέρουν μόνο μια μεταφυσική διέξοδο, κάτι που δίνει απόλυτη κάλυψη και στήριξη στο σύστημα καταπίεσης και εκμετάλευσης των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Ο αγώνας για να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο αφορά αυτό τον κόσμο και δεν μπορεί να αλλάξει με προσευχές και παρακάλια παρά μόνο με αντίσταση και αγώνα.

Ως ΚΠΚ απαιτούμε επιτέλους να υπάρξει πλήρης διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους με σεβασμό στην ελευθερία πίστεως του καθενός και καλούμε την εργατική τάξη της Κύπρου, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων, να οργανωθεί για να αγωνιστεί για την χειραφέτηση της.

Ταυτόχρονα, ζητούμε την φορολόγηση του πλούτου και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Εκκλησίας, την παραδειγματική τιμωρία οικονομικών εγκλημάτων καθώς και φαινομένων τσαρλατανισμού.

18/3/2024

Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου