100 χρόνια από το θάνατο του Λένιν: εισαγωγική ομιλία Χρίστου Κουρτελλάρη, εκτελεστικού γραμματέα της ΚΠΚ

Συντρόφισσες – σύντροφοι, φίλες και φίλοι, καλώς ανταμώσαμε εδώ σήμερα στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Βλάντιμιρ Ίλιτς Λένιν, για να τον τιμήσουμε, για να τιμήσουμε τον μεγαλύτερο επαναστάτη της σύγχρονης ιστορίας!

Ο Λένιν για εμάς φυσικά δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ μια απλή αναφορά ονόματος, μια αφήγηση που θυμόμαστε περιστασιακά ή επετειακά. Ο Λένιν δεν θα βγει ποτέ από τα δικά μας χείλη σαν κάτι που θα χρησιμοποιήσουμε για να χαϊδέψουμε τα αυτιά ενός συγκεκριμένου ακροατηρίου, ο Λένιν δεν είναι ένα αποτύπωμα προσώπου σε μια φανέλα ή σε ένα φλυτζάνι προς πώληση. Στο κάτω – κάτω ο ποιητής της Οκτωβριανής Επανάστασης, Βλάντιμιρ Μαγιακόφσκι μας άφησε σαφείς παραστάσεις. 

Μας έγραφε 100 χρόνια πριν ο Μαγιακόφσκι…

«Μην κάνετε τον Λένιν στάμπες…. Μην κάνετε τον Λένιν μπρούντζο…
Μην του αφαιρείτε το ζωντανό του βάδισμα
και το ανθρώπινό του πρόσωπο
που ο ίδιος μπόρεσε να διαφυλάξει,
ποδηγετώντας την ιστορία.
Ακόμα ο Λένιν είναι της γενιάς μας άνθρωπος,
ζωντανός με τους ζωντανούς,
αφήστε τον να είναι ζωντανός!
»

Και για εμάς τους κομμουνιστές, ο Λένιν είναι η ζωντανή ανάκρουση της ιστορίας που μας καλεί σε οργάνωση και αγώνα. Είναι η εφαρμογή του Μαρξισμού στην πράξη, είναι το ζωντανό ανεξάντλητο βιβλίο της πρακτικής πάλης για τη χειραφέτηση της εργατικής τάξης, είναι το φωτεινό παράδειγμα του ρεαλισμού της επανάστασης για τη λαϊκή εξουσία!

Ο Λένιν 100 χρόνια μετά το θάνατο του παραμένει ζωντανός και επίκαιρος όσο ποτέ, συνδέοντας τον Μαρξισμό με τις μέρες μας, τις μέρες του ιμπεριαλισμού. Ο μεγάλος Σοβιετικός ηγέτης συνεχίζει να μας καθοδηγεί, φτάνει να γυρίσουμε το κεφάλι προς το μέρος αυτό της ιστορίας και να αντλήσουμε από τον πλούτο της ζωής και του έργου του, του παραδείγματος του μεγάλου παγκόσμιου ηγέτη των καταφρονεμένων της γης! 

Μην ανησυχείς Σύντροφε Μαγιακόφσκι. Εμείς στην Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου δεν θα εμπορευθούμε τον Βλάντιμιρ Ίλιτς Λένιν. Εμείς θα αντλήσουμε από τον Λένιν γνώση, σοφία, διαλεκτική και δύναμη και θα παλέψουμε για να αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο! Εμείς δεν θα σε εμπορευθούμε Σύντροφε Λένιν, όπως εδώ και χρόνια πράττει ο οπορτουνισμός στην Κύπρο. Ο οπορτουνισμός και η σοσιαλδημοκρατία, που τόσο λυσσαλέα πολέμησες σε όλη σου τη ζωή, γιατί ήξερες πως αυτοί υποσκάπτουν πιότερα τη χειραφέτηση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. 

Δεν σκύβουμε το κεφάλι μπροστά σου Σύντροφε, αλλά περήφανα σηκώνουμε ανάστημα και με χαμόγελο και περηφάνια σου υποσχόμαστε ότι, παρόλο που υποχωρήσαμε προσωρινά, εμείς θα οργανωθούμε ξανά και καλύτερα, θα δυναμώσουμε, θα βάλουμε μπρος, θα βγούμε μπροστά, μέχρι η Κύπρος να γίνει κόκκινη, μέχρι η γη να γίνει κόκκινη! Για το Σοσιαλισμό – Κομμουνισμό! Το όραμα σου για τη γη ολόκληρη! Και αυτό είναι και το δικό μας όραμα!