Για το λιμάνι Λάρνακας

Ως «ιστορική μέρα για την πόλη της Λάρνακας» και τους δημότες της αλλά και για την Κύπρο ολόκληρη και ως μια από τις «μεγαλύτερες επενδύσεις που έγινε ποτέ στην Κύπρο», η οποία θα δημιουργήσει 4 χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα αναβαθμίσει το τουριστικού προφίλ της Κύπρου, παρουσίαζαν το 2022 ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι την παράδοση του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας στον ιδιώτη επενδυτή, την Kition Ocean Port.

Μόλις δύο χρόνια μετά η σημερινή κυβέρνηση τερματίζει τη σύμβαση με τον εν λόγω ιδιώτη επενδυτή λόγω παράβασης, όπως λέει η κυβέρνηση, των όρων της σύμβασης και μη ανανέωσης της εγγυητικής, χωρίς να έχει καν ξεκινήσει η πρώτη φάση της πολυαναμενόμενης ανάπτυξη ύψους €1.2 δις, αφήνοντας στην ανασφάλεια 87 εργαζομένους της εταιρείας και των θυγατρικών της, και την ενιαία ανάπτυξη σε αδιέξοδο. Προσωρινό ρόλο μεσάζοντα/ατζέντη για επίλυση τoυ εργατικού αναβρασμού θα αναλάβει η Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας-Αμμοχώστου Λτδ, η οποία θα πληρώνει τους υπαλλήλους από έσοδα που θα εισπράττει από το κράτος γι’ αυτό το σκοπό, χωρίς η ίδια να έχει οποιαδήποτε σχέση με τους εργαζόμενους και το λιμάνι. Σημειώνεται ότι η Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας-Αμμοχώστου Λτδ είναι ιδιωτική εταιρεία με μετόχους τους Δήμους και Κοινότητες των Επαρχιών Λάρνακας-Αμμοχώστου και ιδιωτικούς φορείς όπως το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕ) Λάρνακας, με κύριο σκοπό την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας από τον ιδιώτη επενδυτή θα χωριζόταν σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, εργασίες αναβάθμισης και υποδομών, νέους δρόμους, πεζοδρόμια, πλατείες, κέντρο επιβατών το οποίο θα έλκυε επιβατικά πλοία. Η δεύτερη φάση θα περιλάμβανε έργα υποδομών, δηλαδή την αναβάθμιση και την ολοκλήρωση της μαρίνας Λάρνακας που θα διέθετε καταστήματα, χώρους εστίασης, οικιστικά διαμερίσματα, ξενοδοχείο 5 αστέρων, πύργο, επαύλεις πάνω στη θάλασσα, αναπαλαίωση υφιστάμενης αποβάθρας για δημιουργία θέσεων για σκάφη και διαπλάτυνση του χώρου για την εξυπηρέτηση πολλών πλοίων ταυτόχρονα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι καμία πολιτική δύναμη στον τόπο μας δεν αμφισβήτησε την παράδοση του λιμανιού και της ενιαίας ανάπτυξης αυτού μαζί με την μαρίνα της Λάρνακας, σε ιδιώτη επενδυτή, ενώ οι δημοτικές αρχές και συγκεκριμένα ο Δήμος της Λάρνακας, του οποίου ηγείται ο προερχόμενος από το ΑΚΕΛ Ανδρέας Βύρας, στήριξαν από την αρχή τη συγκεκριμένη ανάπτυξη και την διαδικασία αδειοδότησης του. Η οποιαδήποτε κριτική ασκείται σήμερα μετά το φιάσκο του τερματισμού της σύμβασης με την Kition περιορίζεται στους χειρισμούς της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης Χριστοδουλίδη.

Το παράδειγμα της Kition, προστίθεται στα πάμπολλα παραδείγματα στον τόπο μας όπου δημόσιος πλούτος, υποδομές και κρατικές λειτουργίες δίνονται προς εκμετάλλευση, σε ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Είχε για παράδειγμα προηγηθεί η παράδοση της ανάπτυξης και διαχείρισης των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, η παραχώρηση της διαχείρισης του λιμανιού της Λεμεσού και της ανάπτυξης του τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό.

Η θέση της ΚΠΚ για την ΕΕ έχει αναδείξει ότι βασικές κρατικές υποδομές και λειτουργίες, όπως είναι τα λιμάνια ή αεροδρόμια, αντιμετωπίζονται με την λογική κόστους-οφέλους, η οποία επιβάλλεται και από τις στρατηγικές κατευθύνσεις σε ευρω-ενωσιακό επίπεδο. Η εκχώρηση της ανάπτυξης και διαχείρισης τους εντάσσεται στη γενικότερη τάση συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου. Πολύμορφες άλλες διαδικασίες στοχεύουν σε αυτή την κατεύθυνση, όπως είναι η εμπορευματοποίηση δημόσιων υπηρεσιών

(ΑΗΚ, CYTA κ.ά.), η σκόπιμη υποβάθμιση δημόσιων υπηρεσιών υγείας και η ταυτόχρονη στήριξη μεγάλων κλινικών και άλλων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ο τερματισμός παροχής υπηρεσιών (διυλιστήρια) κ.ά.

Ως ΚΠΚ στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους εργαζομένους και καλούμε την κυβέρνηση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει το συνεχές της απασχόληση των εργαζομένων, την προστασία των κατοχυρωμένων εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους και ότι ούτε ένας εργαζόμενος δεν θα χάσει την δουλειά του.

Ως ΚΠΚ απορρίπτουμε περαιτέρω κάθε είδους και μορφής ιδιωτικοποίησης των λιμανιών και των άλλων υποδομών της χώρας. Ωστόσο, προειδοποιούμε τον λαό ότι το σύνθημα περί δημόσιου-κρατικού λιμανιού ή άλλων υποδομών και υπηρεσιών δεν στέκεται στο κενό. Ένα τέτοιο σύνθημα μπορεί να το υλοποιεί στην πράξη και η ίδια η αστική κυβέρνηση, ώστε να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε κίνδυνο που θα θίξει τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Ο δημόσιος πλούτος συμπεριλαμβανομένων των υποδομών, γίνεται πραγματικός μοχλός ανάπτυξης και ευημερίας για τους εργαζόμενους, το λαό, τις τοπικές κοινωνίες όταν γίνεται κοινωνική περιουσία και μπαίνει στην υπηρεσία ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών. Μόνο τότε οι υποδομές μπορούν να στηρίξουν την κοινωνικοποιημένη ανάπτυξη της οικονομίας, την κάλυψη των λαϊκών αναγκών σε μετακίνηση, αναψυχή, όπως επίσης να αξιοποιηθούν με άλλες χώρες και λαούς στη βάση σχέσεων αμοιβαίου οφέλους.