Συνέντευξη του Εκτελεστικού Γραμματέα της ΚΠΚ στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής (4/8/24)

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας Κύπρου, Χρίστος Κουρτελλάρης, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής (4 Αυγούστου 2024) και στον δημοσιογράφο Αντρέα Κημήτρη.

Μεταξύ άλλων, ο σύντροφος τόνισε ότι παλεύουμε με στόχο την κοινωνία του σοσιαλισμού – κομμουνισμού στην οποία η εργατική τάξη θα έχει την εξουσία.

Στόχος μας είπε είναι η δημιουργία Κομμουνιστικού Κόμματος, με έμβλημα το τιμημένο σφυροδρέπανο, που θα συμμετάσχει μελλοντικά σε εκλογικές αναμετρήσεις.

Παραθέτουμε αυτούσια την συνέντευξη, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα:

– Ποια ανάγκη δημιούργησε το Σωματείο «Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου»;

  • Η ανάγκη για ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος και η ανάγκη για πρόταξη μιας διαφορετικής προοπτικής για την κοινωνία και την οικονομία, έξω από το υφιστάμενο κοινωνικοοικονομικό καπιταλιστικό σύστημα που δημιουργεί ασφυκτικά αδιέξοδα και αναπαράγει τη φτώχεια. Η ανάγκη να παλέψουμε για μια κοινωνία στην οποία η εργατική τάξη θα έχει την εξουσία.

– Ποιο σύστημα εισηγείστε εσείς; 

  • Στη δική μας αντίληψη υπάρχουν τάξεις, η εργατική και η αστική τάξη, άρα υπάρχει η πάλη των τάξεων, σε αντίθεση και με το τι δήλωνε ο για λίγο καιρό υποψήφιος του ΑΚΕΛ στις προεδρικές εκλογές του 2018. Συνεπώς, εμείς παλεύουμε με στόχο την κοινωνία του σοσιαλισμού – κομμουνισμού στην οποία η εργατική τάξη θα έχει την εξουσία, δηλαδή αυτοί που παράγουν τον πλούτο της χώρας. Ήρθαμε για να καταθέσουμε προτάσεις που δεν είναι στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος, σε αντίθεση με όλα τα κόμματα που έχουν περάσει από τη διακυβέρνηση αυτού του τόπου.
– Εφαρμόστηκε όμως και απέτυχε αυτό που προτάσσετε.
  • Μια εφαρμογή 70 χρόνων με αδυναμίες και λάθη, αλλά και με μεγάλα επιτεύγματα, δεν μπορεί να αποτελεί τεκμήριο ότι είναι αποτυχημένο το σύστημα, σε αντιπαραβολή με το καπιταλιστικό που εδώ και δύο αιώνες είναι κυρίαρχο, διέλυσε το περιβάλλον και φόρτωσε τους λαούς με καταστροφικούς πολέμους, φτώχεια και ανέχεια.

– Άνθρωποι που έζησαν αυτό το σύστημα λένε ότι δεν μπορούν να διανοηθούν ότι θα επιστρέψουν ξανά σε εκείνη την εποχή που περίμεναν στην ουρά για λίγο ψωμί.

  • Παρόλη την αντικομμουνιστική προπαγάνδα, όλες οι έρευνες στα χρόνια που μεσολάβησαν μετά τις ανατροπές των σοσιαλιστικών χωρών, δείχνουν ότι η πλειοψηφία των λαών εκείνων, υποστηρίζει ότι περνούσαν καλύτερα τότε, παρά στη συνέχεια. Η λεγόμενη ελεύθερη οικονομία από την άλλη, για παράδειγμα στην Κύπρο, έχει αυτή τη στιγμή 150 χιλιάδες συνανθρώπους μας στο όριο της φτώχειας.
Υπάρχει κάποιο παράδειγμα που είναι σε ισχύ και σας καλύπτει π.χ. Κίνα ή Κούβα;
  • Αυτό που οφείλω να πω είναι ότι στεκόμαστε αταλάντευτα αλληλέγγυοι με το Νησί της Επανάστασης, όμως είναι άλλο το πλαίσιο της Λατινικής Αμερικής. Ούτε θεωρούμε ότι μια χώρα που αύριο θα βρίσκεται στη σφαίρα του σοσιαλισμού, θα πρέπει να γίνει με αντιγραφή μιας άλλης χώρας.

– Το να μιλάμε σήμερα για μια κοινωνία σοσιαλισμού – κομμουνισμού ακούγεται οπισθοδρομικό.

  • Και όμως εμείς λέμε είναι το καινούργιο και το συγκλονιστικό. Ήρθε κόσμος κοντά στο Σωματείο μας και μάλιστα νεαροί που ακόμη συνεπαίρνονται από τα ιδανικά της κομμουνιστικής ιδεολογίας.

– Θα παραμείνετε ένα σωματείο ή θα μετεξελιχθείτε σε κόμμα;

  • Το Σωματείο είναι ο πρόδρομος μιας προσπάθειας ανθρώπων που είναι κομμουνιστές και παιδιά της εργατικής τάξης. Στοχεύουμε στη δημιουργία ενός κομμουνιστικού κόμματος που θα συμμετέχει και στις εκλογές.

– Με αρχή τις βουλευτικές του 2026;

  • Θεωρώ ότι είναι ξεκάθαρη η θέση μας.

– Πως θα λέγεται το κόμμα και ποιο θα είναι το έμβλημα του;

  • Δεν ντρεπόμαστε να δηλώσουμε κομμουνιστές γι’ αυτό και το όνομα του κόμματος θα έχει την πρόταξη κομμουνιστικό. Το έμβλημα σίγουρα θα είναι το σφυροδρέπανο που είναι το τιμημένο σύμβολο των αγώνων της εργατικής τάξης σε όλο τον κόσμο.

– Εσείς όπως και άλλα μέλη της Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας ανδρωθήκατε πολιτικά στο ΑΚΕΛ, όμως επιλέξατε να αποχωρήσετε, αντί να δώσετε την μάχη εντός. Γιατί;

  • Η ιστορία του ΑΚΕΛ για πάρα πολλά χρόνια ήταν ιστορία αγώνων για τον άνθρωπο και την εργατική τάξη. Δεν ήρθαμε ούτε να αντικαταστήσουμε, ούτε να υποκαταστήσουμε το ΑΚΕΛ. Είμαστε εδώ για να προτείνουμε μια διαφορετική ανάπτυξη της κοινωνίας και της οικονομίας. Αποχωρήσαμε από το ΑΚΕΛ, διότι δεν μας καλύπτει ιδεολογικά και πολιτικά.

– Άρα δεν θεωρείτε ότι το ΑΚΕΛ είναι κομμουνιστικό κόμμα.

  • Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κομμουνιστικό κοινοβουλευτικό κόμμα στην Κύπρο.
– Ο παππούς σας ο Χρίστος Κουρτελλάρης ήταν σημαντικό στέλεχος του ΑΚΕΛ. Σας προσέγγισαν από το κόμμα για να σας αποτρέψουν από το να αυτονομηθείτε πολιτικά;
  • Όχι, δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από το ΑΚΕΛ.

– Η σχέση σας με το ΚΚΕ;

  • Το ΚΚΕ το τιμούμε, το σεβόμαστε, το θαυμάζουμε, έχουμε κοινή γλώσσα και κοινά οράματα.

– Υπάρχει συνεργασία;

  • Όχι, δεν υπάρχει κάποια συνεργασία.

– Η σχέση σας με την Ομόνοια 29ης Μαΐου;

  • Δεν υπάρχει σχέση με κανένα ποδοσφαιρικό σωματείο.

– Για το Κυπριακό ποιες είναι οι βασικές σας θέσεις;

  • Παλεύουμε για Κύπρο ακέραιη και ανεξάρτητη, χωρίς ξένους στρατούς και βάσεις, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, για μια Κύπρο με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και μια ενιαία οικονομία. Παλεύουμε για ένα κράτος με έναν λαό και όχι δύο συνιστώντα κρατίδια, ώστε να αναδεικνύεται η ταξική φύση της αντιπαράθεσης, αντί της εθνοτικής διαμάχης όπως παρουσιάζεται σήμερα.
– Αποδέχεστε ως βάση λύσης τη ΔΔΟ;
  • Η ΔΔΟ έχει περιεχόμενο και το είδαμε στο Σχέδιο Ανάν και στο Κραν Μοντανά. Η ΔΔΟ είναι μια λύση που ενισχύει τον εθνοτικό διαχωρισμό και δεν συνιστά ομοσπονδιακή, αλλά συνομοσπονδιακή διευθέτηση μεταξύ δύο συνιστώντων κρατών.

– Είναι όμως η βάση λύσης που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Σ.Α. (Συμβουλίου Ασφαλείας) του ΟΗΕ. 

  • Η διζωνικότητα δεν υπήρχε από την αρχή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Εν πάση περιπτώσει σήμερα υπάρχει τέτοιος συσχετισμός δυνάμεων στον ΟΗΕ που κινείται προς όφελος των μεθοδεύσεων του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας.

– Ποιο μοντέλο στηρίζετε εσείς;

  • Δεν θέλουμε να δώσουμε όνομα στη λύση και να πούμε ενιαίο κράτος, ομοσπονδία κτλ. αλλά θέτουμε τις αρχές που πρέπει να διέπουν οποιαδήποτε λύση.

– Πως αξιοποιούμε τους Τουρκοκύπριους στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού;

  • Έχουμε και Τουρκοκύπριους μέλη της ΚΠΚ. Οι Τ/κ είναι συμπατριώτες μας και γι’ αυτό στοχεύουμε σε ένα ενιαίο ταξικό μέτωπο που θα συγκρούεται με τον ιμπεριαλισμό για μια πραγματικά δίκαιη λύση του Κυπριακού και μόνιμη ειρήνη.

– Για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ποια είναι η θέση σας;

  • Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι απαράδεκτη. Όμως, πρέπει να σημειώσουμε και τον βρώμικο ρόλο που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. πίσω από τον Ζελένσκι. Ο πόλεμος που διεξάγεται είναι ιμπεριαλιστικός και διεξάγεται για τα συμφέροντα των αστικών τάξεων των χωρών που συγκρούονται. Το μάρμαρο του πολέμου αυτού το πληρώνει ο απλός λαός και ο ουκρανικός και ο ρωσικός, αλλά και οι λαοί της Ε.Ε.

 – Για τον πόλεμο στη Γάζα;

  • Δεν είναι πόλεμος στη Γάζα. Ειναι γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού από το δολοφόνο κράτος του Ισραήλ.

– Κάνατε αναφορά στην Ε.Ε. Είμαστε κράτος -μέλος. Πως τοποθετείστε έναντι της ευρωπαϊκής ιδιότητας της Κύπρου;

  • Πριν από λίγο καιρό ετοιμάσαμε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση για την Ε.Ε. που αποδεικνύει τον αντιδραστικό της χαρακτήρα. Εμείς παλεύουμε για αποδέσμευση από την Ε.Ε. μαζί με την παράλληλη οργάνωση της πάλης για μια άλλη κοινωνία.

– Άρα λέτε να φύγουμε από την Ε.Ε. και την ευρωζώνη. Να επιστρέψουμε στην λίρα;

  • Το νόμισμα δεν είναι εκείνο που καθορίζει τον χαρακτήρα μιας οικονομίας. Εμείς τεκμηριώνουμε με στοιχεία ότι φτώχυνε ο λαός μετά την ένταξη στην Ε.Ε., καταστράφηκαν βιοτεχνίες, ισοπεδώθηκε η αγροτική οικονομία, εξαφανίστηκαν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και διαλύθηκε ο Συνεργατισμός.

– Υπάρχει η θέση ότι η ένταξη στην Ε.Ε. καθόρισε ουσιαστικά και τον δυτικό προσανατολισμό της Κύπρου.

  • Για μας ο σωστός προσανατολισμός είναι αυτός που καθορίζουν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης.