Αποχαιρετισμός στο Σύντροφο Αντώνη Χρυσοστόμου

Επικήδειος λόγος από τον σύντροφο Χρίστο Κουρτελλάρη, Εκτελεστικό Γραμματέα της Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας Κύπρου.

Αγαπημένε μας Αντώνη, στεκόμαστε εδώ δίπλα σου σήμερα, οικογένεια, σύντροφοι, φίλοι, στο φευγιό σου, όμως οι ζευγάδες μπορεί να φεύγουν, αλλά η σπορά τους μένει. Έτσι και η δική σου σπορά, γεμάτη πλούσιο καρπό, τροφή για μας που συνεχίζουμε τον δικό σου υπέροχο αγώνα, για το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.

Δεν θα μιλήσω πολύ σύντροφε, είναι πολύ δύσκολο να περιγράψει κάποιος με λόγια τη διαδρομή της δικής σου ζωής και δράσης, άλλωστε μας το δίδαξες καλά, μιλήστε με το παράδειγμα σας, με τη συνεπή στάση σας και την αγωνιστική δράση σας.

Ο Αντώνης Χρυσοστόμου, ο άνθρωπος με Α κεφαλαίο, ο Αντώνης ο Σύντροφος, για αυτά, επιτρέψετε μου να πω δύο μόνο λόγια, όπως τον ζήσαμε εμείς οι νεότεροι σύντροφοι του.

Άνθρωπος μειλίχιος, άπλετα δοτικός, σεμνός, έντιμος, γεμάτος ειλικρίνεια, αγάπη και καλοσύνη. Ένας άνθρωπος που λάτρευες να συζητάς μαζί του και να αντλείς από τις ιστορίες του γνώση, έμπνευση, καθοδήγηση. Ένας άνθρωπος απαράμιλλα ευγενής, με ένα χαμόγελο που ατένιζε τον κόσμο όλο, ένα χαμόγελο που σε σκλάβωνε και σου άνοιγε την πόρτα της καρδιάς του που κουβάλαγε τόση αγάπη, τέλεια αγάπη για τη σύζυγο του την πολυαγαπημένη μας συντρόφισσα Μαρία και τον γιό του Χρίστο, αγάπη για τον απλό άνθρωπο του μεροκάματου, της εργατιάς, αυτόν που συνειδητά υπηρέτησε και του αφιέρωσε σχεδόν όλη του τη ζωή.

Γεννημένος στη φτώχεια και σμιλεμένος στη βιοπάλη, από πολύ μικρός βρέθηκε στον αγώνα της επιβίωσης, αλλά και της συνειδητής ταξικής πάλης. Όλη του η ιστορική διαδρομή, ήταν διαδρομή αταλάντευτης πίστης στην κομμουνιστική ιδεολογία και ασυμβίβαστου αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Σημαίνων στέλεχος του ΑΚΕΛ και του λαϊκού κινήματος της Κύπρου για δεκαετίες, καταξιώθηκε σε διάφορα καθοδηγητικά και ηγετικά πόστα, τα οποία τίμησε, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα του με την ιδεολογική του καθαρότητα και αφοσίωση, τη διαλεκτικότητα του, την άρνηση του να συμβιβαστεί και να αλλοτριωθεί από τον οχετό των συνεπειών της αντεπανάστασης στα τέλη της δεκαετίας του 80.

Ο Αντώνης Χρυσοστόμου δεν ήταν όμως μόνο στέλεχος του λαϊκού κινήματος της Κύπρου, άφησε έντονο το στίγμα του και στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, ως πρωτοπόρος στο στίβο της διεθνιστικής προλεταριακής αλληλεγγύης. Ο Σύντροφος Αντώνης μας άφησε φωτεινή παρακαταθήκη για το πως πρέπει να είναι ο πραγματικός λαϊκός αγωνιστής. Για τον Σύντροφο δεν υπήρχαν καλοί ιμπεριαλιστές, δεν ήταν άλλος ο ιμπεριαλισμός στην Κύπρο,, άλλος στη Λατινική Αμερική και άλλος στην Παλαιστίνη. Μας έδειξε πως ο δρόμος ο δύσκολος είναι ο ωραίος και πως η χειραφέτηση της εργατικής τάξης έρχεται με τη ρήξη με το σύστημα και όχι με το να γίνεσαι συμπλήρωμα του συστήματος.

Σύντροφε, η Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου, στην οποία πίστεψες από τη πρώτη στιγμή και με δάκρυα χαράς ήρθες κοντά μας, για να μας προσφέρεις την ύψιστη τιμή, να βρίσκεσαι στα ιδρυτικά μας μέλη, εμείς οι κομμουνιστές της Κύπρου, υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε την ανειρήνευτη πάλη για μια Κύπρο πραγματικά λεύτερη και για μια αληθινά ανώτερη κοινωνία, στην οποία ποτέ δεν έπαψες να πιστεύεις, την κοινωνία του Σοσιαλισμού – Κομμουνισμού.

Εμείς έτσι επιλέγουμε να τιμήσουμε την μνήμη του λατρευτού μας Αντώνη, με το να υποσχεθούμε να αγωνιστούμε μέχρι να πάρουν τα όνειρα του και τα όνειρα μας εκδίκηση!

Στο καλό Σύντροφε, μείνε ήσυχος, θα κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στην τάξη μας!

Λευκωσία, 4 Σεπτεμβρίου 2024

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *