Η ομιλία του μέλους του ΔΣ της ΚΠΚ Αλέξη Αντωνίου στην ιδρυτική συνέλευση

Αγαπητοί φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, 

Σήμερα είναι μια στιγμή χαράς και περηφάνιας. Είναι μια στιγμή που πολλοί την οραματιστήκαμε και την συζητήσαμε μεταξύ μας, με φίλους, με συντρόφους, με συναδέλφους που μπορεί να έχουμε και διαφωνίες. Είναι μια στιγμή που είναι απότοκο του γεγονότος ότι όλοι μας απορρίπτουμε τη θλιβερή πραγματικότητα που μας αναγκάζουν να ζούμε και που νιώθουμε ότι κάτι πρεπει να γίνει για να αλλάξει. Με άλλα λόγια είναι μια στιγμή που την γέννησε η ίδια η ζωή και οι ανάγκες μας. Ε λοιπόν, σήμερα είναι η στιγμή που βάζουμε τα θεμέλια για να παλέψουμε να αλλαχτούν οι πολύ αρνητικοί συσχετισμοί, και να συμβάλουμε για να ανατραπεί αυτή η πραγματικότητα.  

Το Σωματείο που σχηματίζουμε σήμερα έχει ως στόχο να αναλύει και να κατανοεί τον κόσμο γύρω μας, χρησιμοποιώντας τα πλούσια εργαλεία της μαρξιστικής-λενινιστικής επιστημονικής θεωρίας. Με οδηγό την ζωντανή κοσμοθεωρία μας, θα εξηγούμε και θα αναδεικνύουμε την πηγή της εκμετάλλευσης και της συνεχής συσσώρευσης του πλούτου στα χέρια των λίγων εις βάρος των πολλών που τον παράγουν, των κοινωνικών ανισοτήτων που αναπαράγονται και του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Με λίγα λόγια θα φωτίζουμε το γεγονός ότι κύριος ένοχος για όλα τα παραπάνω είναι οι ίδιες οι αντιφάσεις του καπιταλισμού.  

Αυτό γίνεται ξεκάθαρο όταν τον 21ο αιώνα, με την παραγωγικότητα της εργασίας στα ύψη και με την τεχνολογία να κάνει άλματα, οι λαϊκές ανάγκες μπαίνουν στο περιθώριο και η λαϊκή ευημερία γίνεται όνειρο θερινής νυκτός. Το Σωματείο μας, επίμονα και μεθοδικά, θα ανοίγει ζητήματα για τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον, για ποιοτική δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία, για πολιτισμό και αθλητισμό. Θα προσπαθεί να φωτίζει τον ένοχο αλλά και τις λύσεις για όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής του λαού μας. 

Επιπλέον, το Σωματείο θα ενεργεί και θα συμμετέχει πολύμορφα στους αγώνες της εργατικής τάξης που ξεσπούν και που αναπόφευκτα θα συνεχίσουν να ξεσπούν. Τόσο για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, όσο και για να μπαίνει συνεχώς στην ημερήσια διάταξη η προοπτική για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Για να μπει επιτέλους στην ημερήσια διάταξη η μόνη ρεαλιστική προοπτική για τους εργαζόμενους και τον λαό μας, ο σοσιαλισμός-κομμουνισμός.  

Για να αγκαλιαστεί αυτή η προοπτική από όσο περισσότερους εργαζόμενους, θα πρέπει το Σωματείο μας να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Θα πρέπει να ανοιχτεί πλατιά η συζήτηση, και να μπει στο τραπέζι η ερώτηση για το τι κίνημα θέλουμε. Αυτό το κίνημα, στο οποίο θα είμαστε όλοι εμείς μπροστάρηδες, θα βρίσκεται απέναντι από λογικές ταξικής συνεργασίας και εργατικής «ειρήνης»  που τόσο έντονα καλλιεργούνται και που προωθούν όλα τα αστικά κόμματα στις μέρες μας. Αποκορύφωμα αυτής της λογικής είναι η στρατηγική αντίληψη της αστικής διαχείρισης του καπιταλισμού, κάτι το οποίο εμείς απορρίπτουμε. Τέτοιες αντιλήψεις ανήκουν στο παρελθόν, και η ιστορία διδάσκει ότι, ανάμεσα και σε άλλους λόγους φυσικά, έχουν ευνουχίσει κραταιά εργατικά κινήματα, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.  

Στην προμετωπίδα των στόχων πάλης και του αγώνα μας βρίσκεται φυσικά το Κυπριακό πρόβλημα. Το Κυπριακό για εμάς είναι ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία, ξένων Νατοϊκών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, οι οποίες εργαλειοποίησαν και ενίσχυσαν τον εθνικισμό-σωβινισμό, οδηγώντας στη βίαιη διαίρεση της χώρας και του λαού μας, με αποκορύφωμα το δίδυμο έγκλημα του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής. 

Επομένως τα θεμέλια λύσης του Κυπριακού δεν μπορούν και δεν πρέπει να περιλαμβάνουν στοιχεία διαχωρισμού, αλλά πρέπει να περιλαμβάνουν την καθιέρωση αρχών και θεσμών που συγκρούονται με κάθε μορφή διακρίσεων και την ίδια τη λογική που το έχει δημιουργήσει και διαιωνίσει, ιδιαίτερα τον εθνοτικό διαχωρισμό.Στην αναγκαία και επιτακτική λύση θα πρέπει να τίθεται ως προαπαιτούμενο ο λαός, Ε/Κ, Τ/Κ, Αρμένιοι, Μαρωνίτες, Λατίνοι, με την πάλη του να γίνει κυρίαρχος αφέντης, σε μια ακέραιη, ανεξάρτητη, ελεύθερη από εγγυητές, ξένα στρατεύματα και διαχωρισμούς, επανενωμένη πατρίδα. 

ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και οι ντόπιοι υποστηριχτές τους, έχουν τεράστιες ευθύνες για τη διαιώνιση του προβλήματος. Εμείς, δεν περιμένουμε λύση από κανέναν “σωτήρα”, αφού η πάλη ενάντια στην κατοχή, για επίλυση του Κυπριακού είναι υπόθεση του ίδιου του λαού και των αγώνων του.  

Γι’αυτό και εμείς θα ανοίγουμε συνεχώς τη συζήτηση για τη φύση και το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις συνέπειες για τη χώρα μας από τη συμμετοχή μας εντός ενός ιμπεριαλιστικού οργανισμού και για την ανάγκη αποδέσμευσής μας από αυτόν. Ειδικά τα τελευταία χρόνια που η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της έχουν άμεση παρέμβαση σε ενεργά πολεμικά μέτωπα, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το Σωματείο μας θα πρέπει να παλεύει μέσα στην εργατική τάξη και τον λαό για την Ειρήνη, ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Μόνο με την σωστή ανάλυση των αιτιών, των εκάστοτε στρατηγικών επιλογών της αστικής τάξης και των συνεπειών του πολέμου, θα μπορέσει το Σωματείο μας να συμβάλει στο να αποκτήσει το φιλειρηνικό κίνημα του τόπου μας πραγματικά αντι-πολεμικά, αντι-ιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά.  

Αυτή η πάλη μας είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένη με τα άλλα κινήματα της περιοχής και θα έχει στο επίκεντρο της την προώθηση της διεθνιστικής αλληλεγγύης ιδιαίτερα με τους αγώνες των εργαζομένων των χωρών της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων, ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.