H 1η του Μάη δεν είναι αργία, είναι ΑΠΕΡΓΙΑ!

Είναι ημέρα μνήμης, τιμής στους αγώνες του παγκόσμιου εργατικού κινήματος. Ημέρα υπενθύμισης της εργατικής τάξης ότι ο δρόμος για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, ανθρώπινα ωράρια, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, υγιείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας, είναι ο δρόμος της ρήξης, της ανειρήνευτης ταξικής πάλης, της σκληρής και ολομέτωπης σύγκρουσης με το κεφάλαιο και την εξουσία του και τελικά της ανατροπής των εκμεταλλευτικών σχέσεων που επιβάλλει το σάπιο και βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα, για μια νέα κοινωνία – τον Σοσιαλισμό – Κομμουνισμό.

Εργάτες, Εργάτριες, Συνάδελφοι, δεν είναι η κακιά μας η μοίρα που επιβάλλει τα εξαντλητικά ωράρια, τους χαμηλούς μισθούς, τις απλήρωτες υπερωρίες, τις ανθυγιεινές και μη ασφαλείς συνθήκες εργασίας, τους νεκρούς, τα εργατικά ατυχήματα, τις αυθαίρετες απολύσεις, την ανεργία, την ανασφάλεια, την έλλειψη ελεύθερου χρόνου και ουσιαστικής ξεκούρασης, την εκμετάλλευση. Είναι η αντιλαϊκή και αντεργατική στρατηγική των κεφαλαιοκρατών και του πολιτικού τους προσωπικού, των αστικών κυβερνήσεων και αστικών κομμάτων, από τα δεξιά ως την σοσιαλδημοκρατία.

H “εργατική ειρήνη” μεταξύ των συντεχνιών και των εργοδοτικών οργανώσεων, οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερες υποχωρήσεις εις βάρος των συμφερόντων της εργατικής τάξης, και ανατροπή προηγούμενων κατακτήσεων.

Για αυτό και εμείς καλούμε την εργατική τάξη της Κύπρου που παράγει όλο τον πλούτο να αποσείσει τις αυταπάτες, να απορρίψει τα ψίχουλα του συμβιβασμού, να συνειδητοποιήσει τη δύναμη της και να οργανώσει την πάλη της για διεκδίκηση των σύγχρονων αιτημάτων της.

Ως ΚΠΚ μεταξύ άλλων παλεύουμε για:

  • Πραγματικά κατοχυρωμένη προστασία του δικαιώματος όλων των εργαζόμενων στη συνδικαλιστική οργάνωση.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και στην παραγόμενη αξία της εργασίας.
  • Σεβασμός στα κεκτημένα ωράρια και αγώνας για βελτίωση τους.
  • Πληρωμή υπερωριών.
  • Αποκατάσταση της ΑΤΑ στο 100% και επέκταση της εφαρμογής της εκεί που δεν εφαρμόζεται με σκοπό την αναπροσαρμογή των μισθών με βάση τον πληθωρισμό.
  • Θεσμική επαναφορά της Κυριακάτικης αργίας
  • Κατοχύρωση του δικαιώματος δυνατότητας για πραγματικά ποιοτικές διακοπές για όλους τους εργαζομένους.
  • Υγιείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας.
  • Πραγματική κρατική προστασία, έναντι των ακραίων καιρικών συνθηκών, για όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε μη ελεγχόμενο κλιματιστικά περιβάλλον.
  • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας που θα κατοχυρώνουν τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης.