Η Αντιφασιστική Νίκη φωτίζει την πάλη των λαών

Ο καπιταλισμός στις φασιστικές χώρες υπάρχει πια μονάχα σαν φασισμός κι ο φασισμός δεν μπορεί να πολεμηθεί παρά σαν καπιταλισμός στην πιο ωμή και καταπιεστική του μορφή, σαν ο πιο θρασύς κι ο πιο δόλιος καπιταλισμός

(Μπ.Μπρεχτ)

Σήμερα συμπληρώνονται 79 χρόνια από την 9η Μάη 1945, μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, όταν η ναζιστική Γερμανία υπέγραψε την άνευ όρων παράδοσή της. Η κόκκινη σημαία ήδη ανέμιζε στο Ράιχσταγκ από τις 30 Απριλίου και οι λαοί γιόρταζαν το τσάκισμα του χιτλερικού φασισμού, του τέρατος που γέννησε ο καπιταλισμός και το ανώτατο του στάδιο, ο ιμπεριαλισμός.

Την πιο σκληρή και καθοριστική μάχη για τη νίκη κατά του φασισμού, την έδωσε το πρώτο εργατικό κράτος στον κόσμο, η Σοβιετική Ένωση. Πάνω από είκοσι εκατομμύριο Σοβιετικοί έπεσαν στα πεδία των μαχών. Από αυτούς οι μισοί περίπου, ήταν μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος των Μπολσεβίκων! Για να καταλάβουμε το μέγεθος της θυσίας της ΕΣΣΔ, οι συμμαχικές δυνάμεις ΗΠΑ και Βρετανία που διεκδικούν σήμερα ρόλο στυλοβάτη στην αντιφασιστική νίκη, είχαν οι μεν ΗΠΑ 405 χιλιάδες νεκρούς και η Βρετανία 375 χιλιάδες αντίστοιχα. Οι δύο στους πέντε νεκρούς του πολέμου ήταν Σοβιετικοί πολίτες.

Ο καταλυτικός ρόλος της Σοβιετικής Ένωσης δεν ήταν απλώς αποτέλεσμα του ηρωισμού του Σοβιετικού στρατού και λαού. Είχε βαθύτερα αίτια: Εδραζόταν στην εργατική σοβιετική εξουσία, που δεν αναμετρήθηκε με τον φασισμό μόνο στρατιωτικά αλλά σε όλα τα επίπεδα, με πρωταγωνιστικό τον ρόλο των λαϊκών μαζών, με ηγέτιδα δύναμη την εργατική τάξη και καθοριστικό τον ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Αλλά και πέραν από τον αγώνα της ΕΣΣΔ, οι κομμουνιστές ήταν πρωταγωνιστές στην αντιφασιστική αντίσταση σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις κατεχόμενες χώρες από τους ναζί. Στην Ελλάδα έγραψε λαμπρή ιστορία ο αγώνας του λαού για απελευθέρωση στα τέσσερα χρόνια της κατοχής, με μπροστάρη της αντίστασης ενάντια στους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που συσπείρωσε στις τάξεις του εκατομμύρια Έλληνες και είχε σαν καθοδηγητή το τιμημένο και επαναστατικό ΚΚΕ. Πάνω από μισό εκατομμύριο ήταν τα θύματα στην Ελλάδα κατά την ναζιστική κατοχή, ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών μετά την ΕΣΣΔ!

Ακόμα και η Κύπρος μας, είχε σημαντική συμβολή στην μεγάλη αντιφασιστική νίκη. Περίπου 17 χιλιάδες Κύπριοι κατατάχθηκαν και έδωσαν μάχες στην Ελλάδα και σε άλλα μέτωπα. Ο συνολικός αριθμός των Κυπρίων που υπηρέτησαν υπό διάφορα λάβαρα και τρόπους στον πόλεμο ανέρχεται περίπου στις 35 χιλιάδες, αριθμός εντυπωσιακός σε μια εποχή που ο πληθυσμός της Κύπρου δεν ξεπερνούσε τις 400 χιλιάδες.

Αμέσως μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ξεκίνησε μια λυσσαλέα προσπάθεια διαστρέβλωσης και παραχάραξης της ιστορίας. Αυτή η προσπάθεια συστηματοποιήθηκε και εντάθηκε μετά το 1989-1991.

Κεντρικό ρόλο στη διαστρέβλωση της ιστορικής μνήμης κατέχει η ΕΕ που, από το 1985 κιόλας, προσπάθησε να “διαγράψει” την 9η Μάη ως μέρα της”Αντιφασιστικής Νίκης”, καθιερώνοντας στη θέση της τη λεγόμενη”Ημέρα της Ευρώπης”. Αυτό συνεχίστηκε με τα περιβόητα αντικομμουνιστικά μνημόνια της ΕΕ και την θεωρία των δύο άκρων, όπου επιχειρούν να εξισώσουν τον κομουνισμό με τον ναζισμό, γι’ αυτό και σε μια σειρά από χώρες προχώρησαν ακόμα και σε απαγόρευση Κομμουνιστικών κομμάτων και οργανώσεων νεολαίας, ακόμα και σύμβολα που θυμίζουν τον σοσιαλισμό!

Όσο όμως κι αν προσπαθούν οι ιμπεριαλιστές και οι υπηρέτες τους με την αντικομουνιστική προπαγάνδα, να αλλοιώσουν και να πλαστογραφήσουν τα γεγονότα, η ιστορία γράφτηκε:

H σημαία της Επανάστασης, του στρατού της εργατιάς και της αγροτιάς, η βαμμένη απ’ το αίμα των λαών, το σύμβολο της νίκης των λαών ενάντια στον φασισμό, έφερε την λευτεριά στην ανθρωπότητα, γι’ αυτό και δεν υποστέλλεται, μα συνεχίζει να υψώνεται ψηλά μέχρι την τελική νίκη. Την ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος που γέννησε τον φασισμό, για μια κοινωνία χωρίς εκμεταλλευτές, για τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό.