Lenin’in ölümünün 100. yılı etkinliği: KKİ Genel Sekreteri Christos Kourtellaris’in açılış konuşması

Yoldaşlar, arkadaşlar, bugün Vladimir İlyiç Lenin’in ölümünün 100. yıldönümü etkinliğinde, onu, modern tarihin en büyük devrimcisini onurlandırmak için buradayız!

 Bizim için Lenin elbette basit bir ismin anılması, ara sıra ya da yıldönümlerinde hatırladığımız bir anlatı değildi ve asla da olmayacak.  Lenin, belirli bir izleyici kitlesinin kulaklarını okşamak için kullanılacak bir şey olarak asla dudaklarımızdan çıkmayacak, Lenin satılık bir tişört ya da kupa üzerindeki yüz ifadesi değildir. Ne de olsa Ekim Devrimi’nin şairi Vladimir Mayakovski bize açık ve anlaşılır eserler bıraktı.

Mayakovski 100 yıl önce bize şöyle yazmıştı:

«Lenin'in fotoğrafını basmayın... Lenin'i bronz yapmayın...
Onun canlı yürüyüşünü elinden almayın
ve onun insan yüzü
kendisinin koruyabildiği
hikayeyi anlatıyorum.
Yine de Lenin bizim neslimizin bir adamıdır.
yaşayanlarla birlikte yaşayan,
hayatta kalmasına izin ver!»

Ve biz komünistler için Lenin, bizi örgütlenmeye ve mücadeleye çağıran tarihin canlı yansımasıdır.  Marksizmin pratikte uygulanmasıdır, işçi sınıfının kurtuluşu için verilen pratik mücadelenin yaşayan, tükenmez kitabıdır, halk iktidarı uğruna devrimin gerçekçiliğinin parlak örneğidir!

Ölümünden 100 yıl sonra Lenin, Marksizmi günümüzle, emperyalizmin günleriyle bağdaştırarak her zamanki gibi canlı ve güncelliğini koruyor. Başımızı tarihin bu kısmına çevirdiğimiz ve onun yaşamının ve çalışmalarının zenginliğinden, dünyanın hor görülenlerinin büyük dünya liderinin örneğini aldığımız sürece, büyük Sovyet lideri bize rehberlik etmeye devam edecek!

Endişelenmeyin Yoldaş Mayakovski. Biz Kıbrıs Komünist İnisiyatifi olarak Vladimir İlyiç Lenin’i terk etmeyeceğiz. Lenin’in bilgisinden, bilgeliğinden, diyalektiğinden ve gücünden yararlanacağız ve bu dünyayı değiştirmek için savaşacağız!  Yıllardır Kıbrıs’ta oportünizmin yaptığı gibi, Lenin Yoldaş’ı size terk etmeyeceğiz. Tüm hayatınız boyunca oportünizm ve sosyal demokrasiyle şiddetle mücadele ettiniz, çünkü bunların işçi sınıfının ve müttefiklerinin kurtuluşunu daha da zayıflattığını biliyordunuz.

Önünüzde başımızı eğmiyoruz yoldaş, ama gururla dimdik duruyoruz ve gülümseyerek ve gururla size söz veriyoruz ki, geçici olarak geri çekilmiş olsak da, yeniden ve daha iyi örgütleneceğiz, güçleneceğiz, ileri gideceğiz, yürüyeceğiz.  Ileri, Kıbrıs kırmızıya dönene kadar, dünyanın kızıla dönmesine kadar!

Sosyalizm ve Komünizm için tüm dünyaya yönelik vizyonunuzdu!  Ve bu aynı zamanda bizim de vizyonumuzdur!